Van sommige kabels bestaan verschillende versies. De kabel lijkt dan hetzelfde, vooral omdat hij dezelfde stekkers heeft als een kabel van hetzelfde type maar een andere versie. De versie is echter wel erg belangrijk bij het kiezen van de juiste kabel. Een nieuwere versie is vaak beter in het verwerken van meer data bij een hogere snelheid. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een hogere resolutie beeld versturen, of sneller internetten.

Meestal gelijk, maar soms niet

De aansluiting van nieuwere versies is meestal gelijk aan die van zijn voorgangers, maar dit is niet altijd het geval. Bij USB 3.0 zijn bijvoorbeeld de USB B connector en de micro USB stekker anders dan bij USB 2.0 kabels. Ook bij bijvoorbeeld Cat 8 netwerkkabels zijn twee varianten: één voor standaard gebruikt en één voor professioneel gebruik. Die laatste verkopen we overigens niet, dus daar hoef je bij ons niet op te letten.

Nieuwer niet altijd beter

Omdat kabels ook doorontwikkeld worden komen er zo nu en dan nieuwe versies uit. Ze hebben dan doorgaans dezelfde aansluitingen als oudere versies, maar door een verbeterde binnenkant zijn ze qua prestaties beter. Het wil echter niet zeggen dat een nieuwe versie ook altijd beter is. Soms heb je gewoon voldoende aan een oudere versie, of past een nieuwe versie helemaal niet meer omdat de aansluiting net iets anders is.

Bij deze kabels zie je vaak verschillende versies:NetwerkkabelsHDMI kabelsDisplayport kabelsUSB kabelsS-ATA kabels