• Beoordeel ons en win

 • Banner

  icon

  Gratis verzenden

  vanaf € 30 - Anders: € 3,95


  icon

  Niet de juiste kabel?

  We hebben 30 dagen bedenktijd

Actieve filters

Aansluiting van je apparaat herkennen

Hieronder zie je de 6 meest voorkomende aansluitingen van apparaten in Nederland. De afbeelding die je ziet is van de stekker met daarnaast de benaming. De contrastekker is de benaming van de aansluiting in je apparaat (of verlengkabel).

Afbeelding Stekker Contrastekker Max. stroom
C1 C2 0.2 Amp
C5 C6 2.5 Amp
C7 C8 2.5 Amp
C13 C14 10 Amp
C15 C16 10 Amp
C19 C20 16 Amp


Welke aansluiting vind je waar?

Hoewel de afbeeldingen hierboven bijna gelijk zijn qua formaat zit er wel degelijk verschil in de stekkers van stroomkabels. De benamingen ken je wellicht niet, maar als we je vertellen waar je ze vaak tegenkomt zegt dat vast meer.

C1 stroomkabels

Dit type kabel is geschikt voor maximaal 0.2 ampère, dat wil zetten 46 watt. Daarnaast heeft dit type geen randaarde. De C1 stekker vind je voornamelijk op scheerapparaten, tondeuses, etc. De stekker aan de kabel noemen we C1, de aansluiting in het scheerapparaat (de contrastekker) heet dan C2.

C5 stroomkabels

De C5 stekker is wat groter en kan daardoor wat meer stroom aan, 2.5 ampère (575 watt) om precies te zijn. Dit type stekker is ook voorzien van een aarde aansluiting. Deze stekker is voornamelijk bekend van de laptop adapter. In bijna alle laptopadapters moet je een C5 stekker steken. De aansluiting in de adapter heet dan C6.

C7 stroomkabels

De C7 stekker kan, net als de C5 stekker, 2.5 ampère stroom doorvoeren. In tegenstelling tot de C5 stekker heeft de C7 kabel geen randaarde. Deze kabel wordt dan ook vooral gebruikt bij televisies, radio's en andere kleine huishoudelijke apparaten of adapters van apparaten. De stekker aan de kabel heeft de benaming C7, de aansluiting in het apparaat heet C8.

C13 stroomkabels

De C13 stroomkabel is geschikt voor 10 ampère (2300 watt) en is daarmee al geschikt voor apparaten die flink wat stroom verbruiken. De C13 stekker kennen we bijna allemaal wel van de stroomkabel van de computer of ouderwetse monitor. Ook grote printers hebben vaak een C13 kabel. Sommige televisies gebruiken deze aansluiting ook, meestal omdat ze een (deels) metalen behuizing hebben en daarom randaarde nodig hebben. De stekker aan de kabel heet C13, de aansluiting in het apparaat noemen we C14.

C15 stroomkabels

De C15 stroomkabel is net als C13 kabel geschikt voor 10 ampère en dus zo'n 2300 watt. Verschil met het voorgaande model is de maximale temperatuur. Bij een C13 stekker is dit 70 graden, bij een C15 stekker is dit maarliefst 120 graden. Deze stekker zie je meestal maar een paar keer per jaar, het is namelijk een veel gebruikte kabel voor je gourmetstel. Ook bakplaten en waterkokers gebruiken vaak de C15 kabel. De stekker heeft als benaming C13 gekregen, de aansluiting in het apparaat heet C14.

C19 stroomkabels

Dit is eigenlijk wel de minst bekende van het rijtje, de kans is zelfs heel klein dat je deze thuis tegenkomt. C19 kabels zijn namelijk geschikt om 16 ampère stroom door te voeren, dat is zo'n 3680 watt. Dit type kabel vind je vooral in professionele toepassingen zoals datacentra, serverkasten en stroomverdelers voor computerapparatuur. De stekker heeft als typeaanduiding C19, de aansluiting in het apparaat is C20.

Randaarde in Nederland

In Nederland gebruiken we randaarde voor extra beveiliging van elektrische apparaten. Randaarde bestaat uit twee pennetjes aan de zijkant (rand) van een stekker. In België wordt geen randaarde gebruikt, daar maakt men gebruik van penaarde (een pen in het midden van de stekker). Steeds meer Schuko stekkers zijn ook geschikt voor penaarde zodat je deze in zowel Nederland als België kunt gebruiken.

De stekkers C1 en C7 maken helemaal geen gebruik van aarde. Daarom zijn deze ook alleen geschikt voor apparaten waarbij aarding niet noodzakelijk is. Doorgaans zijn dit relatief kleine huishoudelijke apparaten die niet in contact komen met water tijdens het gebruik. Denk hierbij aan een radio of televisie. Ook laadkabels scheerapparaten vallen hieronder, maar deze mag je dan niet aan de kabel onder bijvoorbeeld de douche gebruiken.

Kies de juiste apparaat kabel

Het kiezen van de juiste kabel voor jouw apparaat is belangrijk. Een goede kabel voorkomt oververhitting en dus brand. Dankzij de standaard stekkers is het niet mogelijk per ongeluk de verkeerde kabel in een apparaat te steken, zo weet je zeker dat je altijd een geschikte kabel voor jouw apparaat gebruikt.

Voorkom te lange kabels

Zorg dat je kabels kiest van een passende lengte, maar kort standaard kabels (met een stekker aan beide zijden) nooit in! Te lange kabels kun je beter niet oprollen, bij een hoog stroomverbruik kan dit voor extra warmte en eventueel brand zorgen. Zorg daarnaast dat stekkers altijd goed in het apparaat en in het stopcontact zitten. Hiermee voorkom je een slechte connectie wat ook weer voor onnodige warmteontwikkeling kan zorgen. Met de juiste kabel van de juiste lengte zit je altijd goed.