• Beoordeel ons en win

 • Banner

  icon

  Gratis verzenden

  vanaf € 30 - Anders: € 3,95


  icon

  Niet de juiste kabel?

  We hebben 30 dagen bedenktijd

Actieve filters

Netwerkkabel kopen?

De netwerkkabel is bekend onder veel verschillende namen. We kennen hem als ethernet kabel, utp kabel, cat kabel, lan kabel, of internetkabel. Er is niet één soort netwerkkabel, je kunt netwerkkabels namelijk onder verdelen in categorieën (bijvoorbeeld CAT 6, CAT 7, etc) en verschillende types (bijvoorbeeld U/UTP, F/UTP, etc). De categorie zegt iets over de maximale snelheid waarmee data via de kabel verzonden wordt. Het type kabel laat zien of en welke afscherming aanwezig is in de kabel.

We hebben een zeer ruim assortiment netwerkkabels, je vind dus altijd een geschikte kabel. Kom je er online niet uit? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag de juiste netwerkkabel te selecteren.

Welke netwerkkabel moet ik kiezen?

De meest gebruikte netwerkkabel is de UTP kabel, daardoor is dit tevens één van de veel gebruikte benamingen voor de netwerkkabel. De term UTP zegt echter iets over de afscherming van de kabel, een netwerkkabel kan dus een UTP kabel zijn, maar dit hoeft niet. Je kiest een netwerkkabel op basis van drie criteria:

De juiste categorie kabel
Zoals eerder gezegd worden netwerkkabels verdeeld in categorieën. De categorie geeft aan voor welke snelheid de kabel geschikt is en hoeveel data je tegelijk kunt versturen. Hoe hoger de categorie, hoe sneller data via de netwerkkabel verzonden kan worden.

Categorie Snelheid Bandbreedte
CAT 5e 1 Gbit 100 Mhz
CAT 6 1 Gbit 250 Mhz
CAT 6a 10 Gbit 500 Mhz
CAT 7 10 Gbit 600 Mhz
CAT 8 40 Gbit 2000 Mhz


Een hoge snelheid klinkt natuurlijk geweldig, maar ook de gebruikte apparatuur moet hier aan bijdragen. Je kunt gerust een CAT 8 kabel gebruiken om jouw computer op de router aan te sluiten, maar als beide een 1 Gbit netwerk aansluiting hebben zal de snelheid nooit hoger zijn dan 1 Gbit. Het kan natuurlijk geen kwaad om een CAT 8 kabel te gebruiken.

Hoe hoger de eisen aan een hoge snelheid, hoe beter de kabel moet zijn, maar voor eenvoudige toepassingen (bijvoorbeeld het aansluiten van een IP camera, of een printer) voldoet een Cat 5e kabel doorgaans. Wil je meer toekomstbestendig zijn? Kies dan voor een Cat 6 of zelfs Cat 7 kabel.

De juiste afscherming
Om te begrijpen wat afscherming is en doet is het handig om te weten dat elke netwerkkabel uit 8 kleine draadjes bestaat. Deze draadjes zijn per twee (per paar) gedraaid. In een netwerkkabel zitten dus 4 aderparen van ieder 2 aders. De letters TP (van UTP, FTP, etc) staan dan ook voor "Twisted Pair".

Een netwerkkabel kan per aderpaar afgeschermd zijn, of alle aderparen samen kunnen afgeschermd zijn, een combinatie kan ook. Hoe meer afscherming in de kabel aanwezig is, hoe beter deze bestand is tegen storingen van buitenaf.

Type kabel Afscherming kabel Afscherming aderpaar
U/UTP Geen Geen 
F/UTP Folie Geen 
SF/UTP Mantel + folie Geen 
U/FTP Geen Folie
S/FTP Mantel Folie 


In veel gevallen voldoet een U/UTP kabel, dus zonder afscherming. Als een hogere snelheid noodzakelijk is kun je deze alleen behalen zonder verstoringen. Het kan zijn dat dit met een U/UTP kabel lukt, maar voor de zekerheid kun je beter een kabel met afscherming kiezen. Zeker bij langere kabel is de kabel op verstoringen onderweg groter. 

De juiste lengte netwerkkabel
Misschien nog wel het belangrijkste is de lengte van je kabel. Te kort is niet handig, maar te lang ook niet altijd. Wij kunnen je natuurlijk niet vertellen welke kabel je nodig hebt, maar kunnen je wel adviseren een kabel te kiezen die zo goed mogelijk bij jouw situatie past. Een te lange kabel zorgt in principe niet voor problemen, maar er kan natuurlijk wel snelheidsverlies optreden.

Netwerkkabel op maat

Onze standaard kabels hebben we alleen in de standaard lengtes. We raden het zeer sterk af deze zelf op maat te maken. Het doorknippen van een netwerkkabel met connectoren is niet verstandig. Als je een kabel op maat wilt maken raden we je aan een kabel op rol te bestellen. We hebben netwerkkabel op rollen van 100 en 300 meter, maar je kunt dit ook per meter bij ons bestellen. Zorg wel dat je de juiste connectoren en het juiste gereedschap hebt om een goede netwerkkabel te maken.

Is je netwerkkabel te lang? Rol deze dan niet te strak op aan het einde en gebruik klittenband om het geheel bij elkaar te houden.

Wist je dat?
Een netwerk tussen computer vroeger bestond uit coax kabels, deze netwerken hadden een snelheid van 10 Mbit. Al in 1987 werd de eerste UTP kabel gebruikt, eveneens met een 10 Mbit snelheid. Door moderne technieken en steeds betere kabels kun je nu tot wel 40 Gbit via een netwerkkabel sturen. Bij glasvezel ligt deze snelheid nog veel hoger.
Kunnen we helpen?
Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste netwerkkabel? Neem dan gerust contact met ons op, onze productexperts weten alles van netwerkkabels en helpen je natuurlijk graag!

Bekijk onze contactmogelijkheden