Voedingsadapters

Voedingsadapters

In deze categorie vind je al onze voedingsadapters. Gebruik de filters om gericht te zoeken, of neem contact met ons op als je jouw gewenste voeding niet kunt vinden.

Snel filteren: 12 volt voeding52 volt voedingVoedingskasten

Actieve filters

Wat is een voedingsadapter?

Het stroomnet in Nederland is 230 volt en veel apparaten kun je rechtstreeks met een stekker in het stopcontact steken. Toch zit in bijna alle apparaten een omvormer om delen van dat apparaat ook op een lagere spanning (bijvoorbeeld 12 volt) te kunnen laten werken.

Een voedingsadapter doet eigenlijk hetzelfde: van 230 volt een lagere spanning maken. Veel kleine elektrische apparaten werken op bijvoorbeeld 12 volt. Deze spanning is veiliger om mee te werken en zorgt meestal voor minder problemen m.b.t. oververhitting en kortsluiting.

Goede voedingsadapter belangrijk

Een goede stroom adapter is heel belangrijk. De kwaliteit van een voedingsadapter bepaald namelijk de stabiliteit van de uitgaande stroom. Daarnaast voorkomt een goede adapter oververhitting en eventueel brand. Omdat het omvormen van 230 volt naar bijvoorbeeld 12 volt enige warmte opwekt wil je natuurlijk dat jouw voedingsadapter hier goed mee overweg kan.

Waar let je op als je een adapter kiest

Er zijn twee zaken belangrijk bij het kiezen van de goede voedingsadapter:

De spanning

Spanning is het uitgaande voltage van een spanningsbron. Bij een stopcontact in de muur is de spanning 230 volt. Bij een 12 volt adapter gaat er dus een spanning van 230 volt in en komt er een spanning van 12 volt uit.

De spanning zegt niet zo veel over het maximale verbruik van je adapter. Je moet er in elk geval voor zorgen dat de spanning gelijk is aan die van het apparaat wat je er op wilt aansluiten. Een kleine afwijking (bijvoorbeeld 11 volt & 12 volt zorgt meestal niet voor problemen, maar een te grote afwijking kan onherstelbare schade aanbrengen.

De maximale stroom

Naast spanning (in volt) staat bij een adapter aangegeven hoeveel stroom deze maximaal kan leveren. Een 12V 2000 mA adapter heeft bijvoorbeeld een uitgangsspanning van 12 volt en een maximale stroom van 2000 mA (2 ampère). Je mag bij deze adapter dus nooit meer gebruiken dan 2000 mA.

Je kunt dit vergelijken met je situatie thuis. Alle stopcontacten zijn 230 volt, maar je mag per groep in de meterkast maximaal 16 ampère gebruiken. Als je meer gebruikt schakelt de zekering uit.

Schade door overbelasting

Als je een voedingsadapter langdurig teveel belast ontstaat hierdoor schade. De adapter wordt onnodig heet omdat hij veel meer moet leveren dan waar hij voor gemaakt is. Deze hitte zorgt voor een slechtere werking van de interne delen waardoor hij nog harder moet werken. Uiteindelijk zorgt dit voor een onherstelbare beschadiging en doorbranden van de voeding. In het ergste geval kan dit zelfs brand veroorzaken.

Let er bij het aansluiten dus altijd goed op hoeveel stroom de adapter moet leveren.