• Beoordeel ons en win

 • Banner

  icon

  Gratis verzenden

  vanaf € 30 - Anders: € 3,95


  icon

  Niet de juiste kabel?

  We hebben 30 dagen bedenktijd

Glasvezel kabels

Glasvezel kabels

Een netwerk met de snelheid van het licht? Met glasvezel kun je enorm hoge snelheden behalen met een zeer kleine vertraging. Je vind bij ons de beste glasvezelkabels voor een scherpe prijs.

Actieve filters

Wat is het verschil tussen glasvezel en een normale kabel?

Een normale netwerkkabel heeft 8 draadjes van koper, of een mix van koper en aluminium. Door deze draadjes gaat het signaal van de zender naar de ontvanger (en andersom). Een glasvezel bestaat uit een hele dunne draad waar lichtsignalen doorheen gaan. De meeste glasvezels bestaan uit 2 van deze draden aan elkaar (Full Duplex), de ene draad is dan voor het zenden, de andere voor het ontvangen.

Snelheid glasvezel vs netwerkkabel

Bij glasvezel zijn veel hogere snelheden mogelijk. Hoewel er ook netwerkkabels zijn waar de snelheid hoog is (denk bijvoorbeeld aan Cat 8 kabels) is een nog hogere snelheid met glasvezel mogelijk. Een ander groot voordeel is dat deze snelheid over een veel grotere afstand gegarandeerd kan worden.

Waarom is glasvezel sneller?

Om deze vraag te beantwoorden is het goed om te weten hoe beide kabels werken.

Zo werkt een normale netwerkkabel

Bij een normale netwerkkabel wordt gewerkt met elektrische signalen, de sterkte van dit signaal neemt af door de lengte in de kabel, dit noemen we weerstand. Hoe langer de kabel, hoe groter het signaalverlies. Daardoor is er ook een maximale lengte van 100 meter (en bij hogere snelheden nog minder).

Naast de weerstand in een kabel hebben ook andere kabels en apparaten invloed op de elektrische signalen in een netwerkkabel. Interferentie noemen we dit. Door interferentie wordt het signaal in een netwerkkabel verstoord. Om dit te voorkomen (of te verminderen) kun je kiezen voor bijvoorbeeld een afgeschermde kabel.

Zo werkt een glasvezel

Bij glasvezel spelen deze zaken niet, of eigenlijk minder. Er gaan namelijk geen elektrische signalen door de kabel, maar lichtsignalen. Je zou dit kunnen vergelijken met een hele snelle morsecode.

Een Full-Duplex glasvezel bestaat eigenlijk uit twee draadjes, eentje voor het zenden van lichtsignalen naar het andere apparaat en eentje voor het ontvangen van lichtsignalen vanaf het andere apparaat. Natuurlijk neemt de sterkte van dit lichtsignaal ook af als de afstand groter wordt, maar dit kan relatief eenvoudig opgevangen worden door een sterkere "zender" (het apparaat waar je de glasvezel op aansluit).

Er bestaan verschillende standaarden voor glasvezel met ieder een andere maximale afstand. Een afstand van 40 kilometer is bijvoorbeeld geen enkel probleem. Omdat er geen elektrische signalen zijn is er geen sprake van interferentie.