Een kabel bestaat eigenlijk altijd uit meerdere kleine draadjes, dit noemen we aders. Een ader is gemaakt van een geleidend metaal om de elektrische signalen over te dragen van de ene kant van de kabel naar de andere kant.

De snelheid waarmee dit gebeurd hangt af van het metaal van de ader in een kabel. Sommige metalen geleiden namelijk beter dan andere waardoor een hogere snelheid gehaald kan worden. Deze snelheid hangt overigens niet alleen af van de kabel, maar ook van het apparaat waar je de kabel op aangesloten hebt.

CCA & CU bij netwerkkabels

Bij netwerkkabels bieden we twee mogelijkheden als het gaat om de aders in een kabel:

CCA (Copper-Clad Aluminium)

Een netwerkkabel met CCA aders is gemaakt van aluminium met een dun laagje koper erover. Door deze mix van metalen is een CCA kabel voordeliger dan een kabel van 100% koper. Voor korte afstanden is er nagenoeg geen snelheidsverschil merkbaar, maar bij lange afstanden kan dit wel.

Een CCA kern is ook iets minder stevig dan een kern van 100% koper, maar omdat netwerkkabels vaak eenmalig neergelegd worden hoeft dit geen probleem te zijn

CU (Koper)

Koper geleid elektrische signalen beter dan een mix van koper en aluminium, daarom is het aan te raden om voor langere afstanden of kabels die toegepast worden op plaatsen waar een hoge snelheid noodzakelijk is.