Is een Cat 5e netwerkkabel nog wel goed genoeg?

Netwerkkabels zijn opgedeeld in categorieën. Iedere categorie voldoet aan een standaard om de gewenste snelheid en bandbreedte te halen. De categorieën die je vandaag de dag kunt aanschaffen zijn:

- Cat 5e
- Cat 6
- Cat 6a
- Cat 7
- Cat 8

De voorganger van Cat 5e was Cat 5, ontwikkeld in de jaren '90 met een maximale snelheid van 100 Mbit. Cat 5e is rond de eeuwwisseling geïntroduceerd om te voldoen aan de hogere verwachtingen (namelijk 1000 Mbit en 100 Mhz). Cat 5 kabels zijn niet meer verkrijgbaar.

Met een leeftijd van inmiddels zo'n 22 jaar is de Cat 5e netwerkkabel, zeker in de computerindustrie, een oudje. De vraag is echter of dat hem minder goed maakt dan zijn opvolgers.

Opvolger van Cat 5e

Cat 6 is begin jaren '00 geïntroduceerd, maar werd pas wat populairder rond 2008. In die tijd werden bestanden groter, computers noemenswaardig sneller en was het noodzakelijker om meer data te kunnen versturen. Een Cat 6 kabel heeft (net als Cat 5e overigens) een maximale snelheid van 1000 Mbit, maar een bandbreedte van 250 Mhz.

Bij een korte afstand is Cat 6 overigens wel geschikt voor een snelheid tot 10.000 Mbit, maar wil je zeker zijn van die hoge snelheid, dan kun je beter kiezen voor Cat 6A (of Cat 7).

Wat maakt Cat 5e zo populair?

Waardoor is de Cat 5e kabel nog steeds zo populair en wat zorgt er voor dat hij na twee decennia nog steeds zo breed verkrijgbaar is. Daarvoor zijn twee hoofdredenen:

Kostprijs
Één van de redenen is waarschijnlijk de prijs. De relatief lage standaard eisen zijn goedkoper te realiseren dan kabels die geschikt moeten zijn voor een hogere snelheid.

Snelheid
De tweede reden is vermoedelijk toch de snelheid. Want met 1.000 Mbit en 100 Mhz is het weliswaar de langzaamste netwerkkabel die verkrijgbaar is, maar voor 95% van de toepassingen thuis of op kantoor is dit nog steeds ruim voldoende.

Maar is Cat5e juist niet heel langzaam?

Dit relatief oude type netwerkkabel wordt vaak weggezet als oud en langzaam, maar het is beter om te kijken welke eisen je stelt aan de netwerkverbinding die je gaat opzetten. Natuurlijk kun je beter voor een snellere kabel kiezen als je met jouw moderne PC via een snelle glasvezelverbinding wilt gaan gamen.

Waar Cat 5e dan wel geschikt voor is? Denk maar eens aan al die apparaten die wel verbinding met het internet hebben, maar die hoge snelheid helemaal niet nodig hebben. Apparaten zoals bijvoorbeeld je printer, IP camera of VOIP telefoon functioneren prima met een Cat 5e kabel.

Is Cat 6 of hoger dan slecht?

Nee hoor, juist niet. Met een internetkabel uit een hogere categorie kun je ook gewoon apparaten aansluiten die minder snelheid nodig hebben. Als het prijsverschil (wat soms maar erg klein is) geen probleem voor je is kun je natuurlijk altijd voor een betere kabel kiezen. Wellicht wil je hem in de toekomst wel voor iets anders gebruiken.Klik hier voor een overzicht van alle berichten