Kun je je oude HDMI kabel gebruiken bij een nieuwe TV?

Daar is 'ie dan, die gloednieuwe TV: mooier, groter en vooral een stuk beter beeld dan de vorige. Maar kun je bij zo'n nieuwe TV je oude HDMI kabels nog gebruiken?

Er zijn verschillende HDMI versies en dus ook verschillende versies HDMI kabels. Hoe hoger de resolutie en de verversingssnelheid (het aantal frames per seconde), hoe hoger de HDMI versie van je kabel moet zijn. Een HDMI kabel moet aan een bepaalde standaard voldoen om geschikt te zijn voor HDMI versie 1.4, 2.0 of 2.1. Als je een HDMI kabel aanschaft die aan deze standaard voldoet mag je er vanuit gaan dat je hem kunt gebruiken voor de resolutie die bij die standaard hoort.

Soms kun je een HDMI kabel van een lagere versie wel gebruiken voor een hogere resolutie (vooral als de kabel niet te lang is lukt dit soms), maar het biedt geen garantie. Daarom raden wij je aan om altijd een geschikte kabel aan te schaffen.

Welke HDMI versies zijn er?

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende HDMI versies die er op dit moment zijn.

Type kabel Refresh rate Resolutie Bandbreedte
HDMI 1.4 30 Hz
144 Hz
4K
1080p
10.2 Gbit
HDMI 2.0 60 Hz
144 Hz
4K
1080P
18 Gbit
HDMI 2.1 60 Hz
120 Hz
8K
4K
48 Gbit

Je kunt een kabel van een hogere versie natuurlijk ook gewoon gebruiken voor een lagere resolutie. Bovenstaande specificaties zijn het maximum wat een HDMI kabel van dat type aan kan.

Het is bij het kiezen van de juiste kabel niet alleen belangrijk om naar de resolutie te kijken, maar ook naar de refresh rate (de verversingssnelheid, oftewel FPS/Frames Per Seconde). Een HDMI 2.0 kabel is bijvoorbeeld wel geschikt voor een 4K resolutie, maar met een maximale refresh rate van 60 Hz. De meeste moderne televisies hebben een refresh rate van 75-100 Hz. Om optimaal TV te kunnen kijken kun je voor een 4K resolutie beter kiezen voor een HDMI 2.1 kabel.

Antwoord op de vraag: Kun je je oude HDMI kabel blijven gebruiken?

Als je weet welke versie jouw HDMI kabel is kun je die, mits hij aan de nieuwe eisen voldoet, natuurlijk gewoon blijven gebruiken. Als je dat niet (meer) weet kun je het gewoon proberen. Het is niet schadelijk voor je apparatuur om een kabel te gebruiken die het signaal niet goed doorgeeft (mits je kabel niet beschadigd is natuurlijk!). Als er haperingen in het beeld optreden, of je hebt helemaal geen beeld, dan kun je alsnog overgaan tot de aanschaf van een nieuwe HDMI kabel.Klik hier voor een overzicht van alle berichten