Welke HDMI kabel heb je nodig?

Er zijn verschillende soorten HDMI kabels, je kunt kiezen uit een paar versies, maar daarnaast ook nog uit verschillende aansluitingen, kleuren en lengtes. Hoe kies je nou eenvoudig de juiste zonder daar veel tijd aan kwijt te zijn.

Stap 1: Welke HDMI versie heb je nodig?

Hoe hoger de versie van een HDMI kabel, hoe hoger de resolutie van de aangesloten apparaten kan zijn. Naast resolutie is ook de refreshrate (de beeldsnelheid) belangrijk. Je kunt natuurlijk voor de beste en nieuwste versie gaan, maar dit is lang niet altijd nodig.

1080p full HD

Is je resolutie niet hoger dan Full HD (1080p)? Dan kun je kiezen voor HDMI versie 1.4, hierbij is de refreshrate standaard 144 Hz wat voldoende is voor bijna alle televisies.

Bekijk hier al onze HDMI 1.4 kabels
4K ultra HD

Wil je gebruik maken van 4K ultra HD? Dan is het goed om op te letten welke beeldsnelheid jouw apparaat ondersteund. Alle HDMI versies ondersteunen namelijk 4K ultra HD, maar de refreshrate verschilt erg:

HDMI 1.4: 30 Hz
HDMI 2.0: 60 Hz
HDMI 2.1: 120 Hz

Voor relatief eenvoudige toepassingen zoals camerabewaking is een refresh rate van 30 of 60 Hz vaak wel voldoende. Als je echt fijn TV wilt kijken of wilt gamen is een HDMI 2.1 kabel wel aan te raden.

Bekijk hier al onze HDMI 2.0 kabels
8K ultra HD

Deze relatief nieuwe en hoge resolutie wordt alleen ondersteund door HDMI 2.1, maar met een beeldsnelheid van 60 Hz.

Bekijk hier al onze HDMI 2.1 kabels


Stap 2: Welke HDMI aansluiting heb je nodig?

We kennen allemaal de normale HDMI aansluiting, dit noemen we HDMI A. Je ziet op de afbeelding hieronder een HDMI A stekker.

Naast de HDMI A connector is er ook nog een mini HDMI aansluiting. Deze is aanzienlijk kleiner en zie je dan ook vaak op toestellen met minder ruimte voor een grote aansluiting. Als je een TV, beeldscherm, DVD speler, Bluerayspeler, etc wilt aansluiting heb je eigenlijk altijd een HDMI kabel nodig met aan beide kanten een HDMI A stekker.

Stap 3: Welke lengte HDMI heb je nodig?

Wat betreft de lengte van je kabel kunnen we je niet echt adviseren natuurlijk. Je kunt dit het beste zelf opmeten. Houdt daarbij rekening met bijvoorbeeld het uittrekken van een TV beugel en de extra bochten die je kabel eventueel moet maken. Een HDMI kabel die iets te lang is is niet erg. Veel te lang is zonde van de hogere aanschafprijs, maar niet slecht voor de beeldkwaliteit.

Heb je echt een lange HDMI kabel nodig? Kies dan voor een optische HDMI kabel (AOC, oftewel Active Optical Cable). Bij dit type HDMI kabel gaat de signaaloverdracht via lichtsignalen waardoor deze met minder verlies een grote afstand kunnen afleggen.Klik hier voor een overzicht van alle berichten