Wat is een Cat 6 kabel?

Een Cat 6 kabel is een netwerkkabel die voldoet aan de eisen van categorie 6 bij netwerkkabels. Een netwerkkabel wordt ook wel patchkabel, utp kabel of internetkabel genoemd. Net als bij veel andere dingen staat de ontwikkeling bij netwerkkabels niet stil. Bestanden worden immers steeds groter en daardoor moet er steeds meer data verzonden worden. Tegelijkertijd verwachten we van de moderne technologie een hoge snelheid zodat we niet lang hoeven te wachten.

Netwerkkabels zijn opgedeeld in categorieën, vandaag de dag zijn dat Cat 5e, Cat 6, Cat 6a, Cat 7 en Cat 8. Voor iedere categorie is een geschreven standaard die bepaald hoe de kabel is samengesteld en aan welke eisen deze moet voldoen.

Bekijk hier al onze Cat 6 netwerkkabels

Snelheid van een Cat 6 kabel

Een Cat 6 netwerkkabel heeft een maximale overdrachtssnelheid van 1.000 Mbit (1 Gbit) per seconde en een bandbreedte van 250 Mhz. Ter vergelijking: De bandbreedte van Cat 5e is slechts 100 Mhz. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de apparatuur die je gebruikt geschikt is voor deze snelheid om deze ook daadwerkelijk te halen.

Maximale lengte van een Cat 6 kabel

De maximale lengte van een Cat 6 kabel is 100 meter. Dit is de afstand gemeten tussen twee apparaten (bijvoorbeeld een switch en een computer of een switch en een IP camera). Als je een langere afstand moet overbruggen kun je halverwege een switch plaatsen, daarmee kun je in theorie 2 x 100 meter overbruggen (100 meter tot de switch in het midden en vanaf deze switch tot het eindpunt ook weer 100 meter.

Als je toch een langere kabel gaat gebruiken kan het zijn dat de snelheid waarmee bestanden via de Cat 6 kabel verstuurt kunnen worden lager is. Ook storingen of uitval behoren tot de mogelijkheden. Deze problemen treden overigens niet op bij een kabel van 101 meter, maar het is veiliger om de maximale lengte van 100 meter aan te houden.

Verschil tussen Cat 6 en Cat 6A

Naast de gewone Cat 6 kabel is er ook een Cat 6A variant. Deze Cat 6 kabel heeft een hogere doorvoersnelheid (tot wel 10.000 Mbit oftewel 10 Gbit) en een bandbreedte tot 500 Mhz. Qua specificaties en ook zeker qua prijs zit deze kabel erg dichtbij een Cat 7 netwerkkabel, je zou dus kunnen overwegen om direct voor een Cat 7 kabel te gaan.

Wanneer kies je voor een Cat 6 netwerkkabel

In principe voldoet een Cat 6 internetkabel in bijna alle gevallen van thuis- en zakelijk gebruik. Een Cat 6 kabel heeft een snelheid die hoger is (of in sommige gevallen gelijk is aan) de snelheid van je internetverbinding. Daarnaast zijn de meeste computers en notebooks voorzien van een 1 Gbit netwerkaansluiting, een snelheid die je met Cat 6 kabel prima kunt halen. Als je echt op de toekomst voorbereid wilt zijn kun je natuurlijk kiezen voor een Cat 7 kabel, maar ons advies gaat voorlopig nog uit naar de aanschaf van een Cat 6 kabel.



Klik hier voor een overzicht van alle berichten