Displayport kabel: Zo kies je de juiste

  • 5 min lezen

DisplayPort is een digitale video-interface die in 2006 werd geïntroduceerd door de Video Electronics Standards Association (VESA). Het is ontworpen om een hoge bandbreedte en veelzijdigheid te bieden voor het aansluiten van beeldschermen op computers, laptops en andere apparaten. In deze blog duiken we dieper in de verschillende versies van DisplayPort en de diverse kabeltypes .We behandelen ook het verschil tussen DisplayPort en Mini DisplayPort. Alle informatie die je nodig hebt voor het kiezen van de juiste Displayport kabel.

DisplayPort Versies: Een Overzicht

  • DisplayPort 1.0 en 1.1a
    De eerste versie, DisplayPort 1.0, werd in mei 2006 uitgebracht en bood een maximale bandbreedte van 10,8 Gbit/s. Versie 1.1a, uitgebracht in januari 2008, introduceerde ondersteuning voor HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) 1.3, wat belangrijk was voor het afspelen van beveiligde content.
  • DisplayPort 1.2 en 1.2a
    In januari 2010 kwam DisplayPort 1.2 uit, met een verdubbeling van de bandbreedte tot 21,6 Gbit/s. Dit maakte hogere resoluties en verversingssnelheden mogelijk, evenals ondersteuning voor Multi-Stream Transport (MST). Met MST kun je meerdere beeldschermen via één kabel kunnen worden aangesloten.
  • DisplayPort 1.3
    DisplayPort 1.3, uitgebracht in september 2014, verhoogde de bandbreedte tot 32,4 Gbit/s. Dit maakte ondersteuning mogelijk voor 4K-resoluties bij hogere verversingssnelheden en zelfs 8K-resoluties bij lagere verversingssnelheden.
  • DisplayPort 1.4 en 1.4a
    In maart 2016 werd DisplayPort 1.4 geïntroduceerd, met ondersteuning voor Display Stream Compression (DSC) 1.2, Forward Error Correction en HDR-metadata. Versie 1.4a volgde in april 2018 met verbeterde ondersteuning voor DSC 1.2a.
  • DisplayPort 2.0 en 2.1
    DisplayPort 2.0, uitgebracht in juni 2019, bood een enorme sprong in bandbreedte tot 80 Gbit/s, wat ondersteuning mogelijk maakte voor 8K-resoluties bij hogere verversingssnelheden en meerdere 4K-schermen. DisplayPort 2.1, uitgebracht in oktober 2022, bracht verbeteringen in signaalintegriteit en kabelspecificaties.

Verschillende resoluties per versie

Versie Max. resolutie Bandbreedte
Displayport 1.2 1080p tot 240 Hz
1440p tot 165 Hz
4K tot 60 Hz
5K tot 30 Hz
21.6 Gbit
Displayport 1.4 4K tot 120 Hz
8K tot 60 Hz
10K tot 60 Hz
32.4 Gbit
Displayport 1.4 met DSC 4K tot 240 Hz
8K tot 60 Hz
10K tot 60 Hz
32.4 Gbit
Displayport 2.0
Displayport 2.1
4K tot 240 Hz
8K tot 60 Hz
10K tot 60 Hz
77.7 Gbit
Displayport 2.0 met DSC
Displayport 2.1 met DSC
4K tot 240 Hz
8K tot 120 Hz
10K tot 60 Hz
16K tot 60 Hz
77.7 Gbit

De kern van je Displayport kabel

CCS-kabels (Copper-Clad Steel)
CCS-kabels bestaan uit een stalen kern met een dunne laag koper. Ze zijn goedkoper dan volledig koperen kabels en bieden voldoende prestaties voor kortere afstanden. Echter, vanwege de hogere weerstand van staal zijn ze minder geschikt voor langere afstanden of toepassingen die een hoge signaalkwaliteit vereisen.

Koperen Kabels
Kabels met een volledig koperen kern bieden de beste geleiding en zijn ideaal voor toepassingen die een hoge bandbreedte en signaalkwaliteit vereisen. Ze zijn duurder dan CCS-kabels, maar bieden betere prestaties, vooral over iets langere afstanden.

AOC-kabels (Active Optical Cables)
AOC-kabels combineren optische vezels met elektrische componenten om signalen over lange afstanden zonder kwaliteitsverlies te verzenden. Ze zijn lichter en flexibeler dan koperen kabels en ideaal voor toepassingen die hoge resoluties en verversingssnelheden vereisen over lange afstanden.

DisplayPort vs. Mini DisplayPort

Mini DisplayPort is een kleinere versie van de standaard DisplayPort-connector, oorspronkelijk ontwikkeld door Apple. Beide connectoren hebben 20 pinnen en ondersteunen dezelfde functies en prestaties. Het belangrijkste verschil zit in de fysieke grootte, waarbij Mini DisplayPort compacter is en vaak wordt gebruikt in laptops en andere draagbare apparaten. Het is dus mogelijk om een kabel te kiezen met aan de ene zijde een Displayport stekker en aan de andere zijde een Mini-Displayport stekker.

Conclusie

DisplayPort is een krachtige en veelzijdige interface die zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld om te voldoen aan de groeiende eisen van hoge resoluties en verversingssnelheden. Bij het kiezen van de juiste DisplayPort-kabel is het belangrijk om rekening te houden met de versie van de poorten op je apparaten en de kwaliteit van de kabels, vooral als je hoge prestaties over langere afstanden nodig hebt. Of je nu kiest voor een standaard DisplayPort of een Mini DisplayPort, zorg ervoor dat je kabels van hoge kwaliteit gebruikt om het beste uit je apparatuur te halen.

Ons advies voor resoluties van 4K en hoger is een Displayport 2.0 of 2.1 kabel met een koperen kern. Wil je echt lange afstanden afleggen, bijvoorbeeld naar een projector aan het plafond? Kies dan voor een optische Displayport (AOC) kabel.

We hebben deze blog met uitsterste zorg samengesteld, maar de ontwikkeling van Displayport stopt natuurlijk niet. Op Displayport.org vind je altijd actuele informatie.

welke Displayport kabel heb ik nodig?

Misschien ook interessant

  • welke Displayport kabel heb ik nodig?

    Displayport kabel: Zo kies je de juiste

    DisplayPort is een digitale video-interface die in 2006 werd geïntroduceerd door de Video Electronics Standards Association (VESA). Het is ontworpen om een hoge bandbreedte en...

    Lees meer 

  • Zo ziet een Toslink kabel er uit

    Toslink of HDMI ARC, wat is de beste keuze?

    Een Toslink-kabel, een afkorting van "Toshiba Link", is een type optische kabel dat digitale audiosignalen overbrengt via lichtpulsen. Deze technologie, ontwikkeld door Toshiba in de...

    Lees meer 

  • Wat is een GaN lader?

    Alles wat je moet weten over GaN USB-laders: De toekomst van snelladen

    Wat is een GaN USB-lader? Een GaN USB-lader is een compacte, efficiënte en krachtige oplader die gebruikmaakt van Gallium Nitride (GaN) in plaats van traditioneel...

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Met een account kun je makkelijker afrekenen en bestellingen achteraf inzien.