Netwerkkabels zijn er in verschillende categorieën (bijvoorbeeld Cat 5e en Cat 6), maar binnen een categorie zijn weer verschillende mogelijkheden. Er zit verschil in de kern van een kabel (CCA of CU) en de afscherming van een kabel (U/UTP, SF/UTP, S/FTP, etc). Over dat laatste gaan we het hieronder hebben.
Waarom is afscherming nodig?
Het signaal in eennetwerkkabelbestaat uit kleine stroompjes, verzonden door het ene apparaat naar een andere (en weer terug). Een netwerkapparaat kan van deze stroompjes weer gegevens maken die wij als mensen kunnen waarnemen (bijvoorbeeld een film of foto).
Nadeel van deze elektrische stroompjes is dat ze verstoord kunnen worden door bijvoorbeeld elektrische stromen van andere kabels of apparaten, maar ook door een magnetisch veld (bijvoorbeeld bij omvormers). Die verstoring noemen we interferentie.
Als je last hebt van interferentie kan de snelheid van de dataoverdracht via je netwerkkabel omlaag gaan, flink verstoord worden, of helemaal niet meer mogelijk zijn.
S/FTP staat voor Shielded and Foiled Twisted Pair. Een netwerkkabel bestaat uit 8 kleine aders (draadjes) die per twee om elkaar gedraaid zijn (Twisted Pairs). Bij een S/FTP kabel zit om ieder aderpaar een aluminiumfolie. Daarnaast zijn de vier aderparen samen weer voorzien van een extra metalen mantel om voor extra bescherming te zorgen.
Hierboven zie je de opbouw van een S/FTP kabel. Het donkergrijze deel aan de linkerzijde is het isolatiemateriaal van de netwerkkabel, dit is wat je ziet als je de kabel niet doorknipt. Rechts daarvan zie je de metalen mantel (het netje) dat zorgt voor de afscherming van alle aderparen samen. Vervolgens zie je de vier aderparen voorzien van een aluminiumfolie.
Antwoord op de vraag: Wanneer kies je een S/FTP kabel?
In de meeste gevallen bij thuis en zakelijk gebruik zul je geen last hebben van interferentie. Dat komt omdat veel andere kabels (bijvoorbeeld HDMI kabels, ofDisplayport kabels) ook al voorzien zijn van een afscherming. We zien dat de meeste klanten voor deze toepassing een U/UTP kabel kiezen.
Bij langere afstanden door gebouwen/kabelgoten, of langs andere elektrische apparatuur kan het zinvol zijn om te kiezen voor een afgeschermde kabel. Ook op plaatsen waar veel kabels en apparatuur samenkomen (bijvoorbeeld een netwerkkast) kan dit handig zijn. Het is op voorhand lastig te zeggen in welke situatie de S/FTP internetkabel wel nodig is en wanneer niet.
Twijfel je? Kies dan altijd voor een S/FTP kabel. Qua aanschaf vallen de extra kosten vaak mee, maar het voorkomt irritatie bij storingen en extra werk om alsnog een nieuwe kabel te leggen.
Misschien ook interessant
Alles wat je moet weten over GaN USB-laders: De toekomst van snelladen
Wat is een GaN USB-lader? Een GaN USB-lader is een compacte, efficiënte en krachtige oplader die gebruikmaakt van Gallium Nitride (GaN) in plaats van traditioneel...
De USB-C gids voor 2025: Zo kies je een USB-C monitorkabel
USB-C monitorkabels zijn de standaard aan het worden voor het verbinden van apparaten in zowel thuis- als professionele omgevingen. Ze bieden snelheid, veelzijdigheid, en eenvoud...
Lange HDMI kabel: Alles wat je moet weten over lange HDMI-kabels
HDMI-kabels zijn de standaard voor het overbrengen van beeld en geluid in hoge kwaliteit. Of je nu een mooie QLED televisie installeert, een beamer op...