Wanneer kies je een S/FTP kabel?

Netwerkkabels zijn er in verschillende categorieën (bijvoorbeeld Cat 5e en Cat 6), maar binnen een categorie zijn weer verschillende mogelijkheden. Er zit verschil in de kern van een kabel (CCA of CU) en de afscherming van een kabel (U/UTP, SF/UTP, S/FTP, etc). Over dat laatste gaan we het hieronder hebben.

Waarom is afscherming nodig?

Het signaal in een netwerkkabel bestaat uit kleine stroompjes, verzonden door het ene apparaat naar een andere (en weer terug). Een netwerkapparaat kan van deze stroompjes weer gegevens maken die wij als mensen kunnen waarnemen (bijvoorbeeld een film of foto).

Nadeel van deze elektrische stroompjes is dat ze verstoord kunnen worden door bijvoorbeeld elektrische stromen van andere kabels of apparaten, maar ook door een magnetisch veld (bijvoorbeeld bij omvormers). Die verstoring noemen we interferentie.

Als je last hebt van interferentie kan de snelheid van de dataoverdracht via je netwerkkabel omlaag gaan, flink verstoord worden, of helemaal niet meer mogelijk zijn.

Bekijk hier al onze S/FTP kabels

Wat is een S/FTP kabel?

S/FTP staat voor Shielded and Foiled Twisted Pair. Een netwerkkabel bestaat uit 8 kleine aders (draadjes) die per twee om elkaar gedraaid zijn (Twisted Pairs). Bij een S/FTP kabel zit om ieder aderpaar een aluminiumfolie. Daarnaast zijn de vier aderparen samen weer voorzien van een extra metalen mantel om voor extra bescherming te zorgen.

Hierboven zie je de opbouw van een S/FTP kabel. Het donkergrijze deel aan de linkerzijde is het isolatiemateriaal van de netwerkkabel, dit is wat je ziet als je de kabel niet doorknipt. Rechts daarvan zie je de metalen mantel (het netje) dat zorgt voor de afscherming van alle aderparen samen. Vervolgens zie je de vier aderparen voorzien van een aluminiumfolie.

Antwoord op de vraag: Wanneer kies je een S/FTP kabel?

In de meeste gevallen bij thuis en zakelijk gebruik zul je geen last hebben van interferentie. Dat komt omdat veel andere kabels (bijvoorbeeld HDMI kabels, of Displayport kabels) ook al voorzien zijn van een afscherming. We zien dat de meeste klanten voor deze toepassing een U/UTP kabel kiezen.

Bij langere afstanden door gebouwen/kabelgoten, of langs andere elektrische apparatuur kan het zinvol zijn om te kiezen voor een afgeschermde kabel. Ook op plaatsen waar veel kabels en apparatuur samenkomen (bijvoorbeeld een netwerkkast) kan dit handig zijn. Het is op voorhand lastig te zeggen in welke situatie de S/FTP internetkabel wel nodig is en wanneer niet.

Twijfel je? Kies dan altijd voor een S/FTP kabel. Qua aanschaf vallen de extra kosten vaak mee, maar het voorkomt irritatie bij storingen en extra werk om alsnog een nieuwe kabel te leggen.Klik hier voor een overzicht van alle berichten