Wat is het verschil tussen USB 2.0 en USB 3.0?

Universal Serial Bus, dat betekend de afkorting USB eigenlijk. USB is ontwikkeld om alle verschillende aansluitingen op een computer te combineren in één poort die je voor verschillende apparaten kunt gebruiken. Omdat nu bijna alle apparaten een USB aansluiting hebben en bijna iedereen de benaming kent kunnen we wel stellen dat dit in elk geval gelukt is.

De oudste variant is USB 1.0, ontwikkeld in 1996. Inmiddels zijn er natuurlijk veel verbeteringen doorgevoerd en zijn er verschillende nieuwe versies uitgekomen. De twee die je vandaag de dag het beest tegenkomt zijn USB 2.0 en USB 3 (3.0/3.1/3.2). Maar wat is het verschil eigenlijk?

USB 2.0

Hoewel de naam anders doet vermoeden is deze USB versie al behoorlijk oud. Hij kwam namelijk in 2000 op de markt. Er zijn maar weinig technieken die na 22 jaar in de computerwereld nog zo standaard zijn. Bijna alle computers hebben zelfs vandaag de dag nog USB 2.0 aansluitingen.

Dat USB 2.0 zo lang mee gaat komt waarschijnlijk door zijn relatief lage prijs (een USB 3 aansluiting/USB 3 kabel is nou eenmaal duurder. Daarnaast voldoet de techniek nog voor heel veel toepassingen.

De snelheid van USB 2.0 is 480 Mbit/s (60 MegaByte per seconde). Voor veel eenvoudige apparaten zoals toetsenborden, printers, muizen, scanners, etc is dit ruim voldoende.

USB 3.x

Van USB 3 zijn eigenlijk drie versies, de eerste (USB 3.0) is ook alweer 14 jaar oud, hij is namelijk in 2008 op de markt gekomen. Daarna volgenden USB 3.1 (2013) en USB 3.2 (2017). Het lastige bij USB 3 is de naamswijziging.

USB 3.0 kwam namelijk onder die naam op de markt, maar toen vijf jaar later USB 3.1 kwam is de oudere USB 3.0 versie hernoemd naar USB 3.1 Gen 1, de nieuwe versie kreeg de naam USB 3.1 Gen 2.

In 2017 kwam er weer een nieuwe versie uit, namelijk USB 3.2. Op dat moment is USB 3.1 Gen 1 (eerder al bekend als USB 3.0) hernoemd naar USB 3.2 Gen 1. USB 3.1 Gen 2 kreeg de nieuwe naam USB 3.2 Gen 2. De laatste versie kreeg de naam USB 3.2 Gen 2x2.

Bij de ontwikkelaars zit hier ongetwijfeld een logica achter, maar de meeste mensen zijn de draad (of USB kabel) helemaal kwijt. Om die reden gebruiken de meeste fabrikanten drie eenvoudige termen:

- USB 3.0, voor de in 2008 ontwikkelde versie
- USB 3.1, voor de in 2013 ontwikkelde versie
- USB 3.2, voor de in 2017 ontwikkelde versie

Het verschil tussen USB 2.0 en USB 3

Niet geheel onverwacht, maar het grootste verschil is de snelheid waarmee data verzonden kan worden van het ene apparaat naar de andere. Bij USB 2.0 was dit nog 480 mbit/s, bij de nieuwere versies is dit aanzienlijk meer, namelijk:

- USB 3.0: 4.800 Mbit/sec
- USB 3.1: 10.000 Mbit/sec
- USB 3.2: 16.000 Mbit/sec

Naast de hogere snelheid is er nog een groot verschil bij de nieuwe USB versies, namelijk de maximale stroom die één USB poort kan leveren. Bij USB 2.0 was dit 500 mA per poort, bij USB 3.0 is dit al 900 mA en bij USB 3.1 en USB 3.2 is dit 2000 mA. Met meer stroom kun je een apparaat (bijvoorbeeld) je smartphone sneller opladen of een apparaat (bijvoorbeeld een externe harde schijf) zonder extra voeding gebruiken.

USB 3 kabel

Om deze hogere snelheid en meer stroom te kunnen verwerken moet de USB kabel daar wel geschikt voor zijn. In onze webshop vind je USB kabels voor verschillende versies. Veel kabels kun je ook voor een lagere USB versie gebruiken, maar je haalt dan maximaal de snelheid die bij die USB versie hoort.

Uitzondering hierop zijn de USB B aansluiting en de micro USB aansluiting. Deze hebben een nieuwe (grotere) stekker gekregen vanaf USB 3.0 en passen dus niet meer in de oude USB B (vooral bekend van de printer) of micro USB (vooral bekend van de smartphone) aansluiting.

USB C aansluiting

Relatief nieuw is de USB C poort. Dit type is qua formaat vergelijkbaar met een oude micro USB stekker, maar heeft een aantal voordelen:

Omkeerbare stekker
Je kunt een USB C stekker omdraaien, hij past dus op beide manieren in de USB aansluiting.

Hogere snelheid
Daar waar de micro USB kabel een grotere stekker kreeg vanaf versie 3 heeft de USB C aansluiting een kleinere stekker.

USB C kabels zie je tegenwoordig vaak bij smartphones en tablets. USB C kabels zijn er namelijk voor alle USB versies en zijn daarnaast ook geschikt voor een snelle laadtijd van je mobiele apparaat.Klik hier voor een overzicht van alle berichten